Smugglade 8 500 liter sprit – skilt par åtalas

Smugglade 8 500 liter sprit – skilt par åtalas

En 66-årig man och hans före detta fru misstänks nu för att ha smugglat enorma mängder alkohol från Tyskland till Sverige.

Enligt Tullverkets kartläggning har paret gjort 124 spritresor under 2,5 års tid. 

I förhör förnekar paret till brott och menar att de handlat åt sig själva, familjen och ett fotbollslag. 

– Hur ska jag kunna ta in så mycket? Hur skulle det få plats, frågar sig den 66-åriga mannen i förhör.

Tullverket började ana odåd när en 66-årig man och hans 62-åriga före detta hustru gång på gång syntes till vid tullen med stora mängder alkohol i bagageluckan.

Efter en lång tids spaningsarbete greps det skilda paret från Lomma och Malmö misstänkta för grov smuggling. 

Med hjälp av bankkontouppgifter, vägkameraövervakning och exportdeklarationer kunde Tullverket komma fram till att den 66-åriga mannen gjort 124 spritresor till Tyskland mellan den 26 januari 2018 och 5 september 2020.

Hans före detta fru misstänks ha varit delaktig i 49 av de 124 resorna. 

8 500 liter sprit

Vid varje resa misstänks paret ha smugglat in öl, vin och sprit som motsvarar 70 liter 40 procentig alkohol. Under 124 resor innebär det över 8 500 liter sprit. 

Tullverkets utredning visar också att alkoholen som paret handlat i Tyskland sålts vidare till andra personer i Sverige.

Bland annat när 66-åringen sålt alkohol från bakluckan till andra personer – något Tullverket fångat på kamera. 

– Sett till mängden och systematiken är detta ett av de större smugglingsärenden som vi har utrett de senaste åren, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef Tullverket syd, i ett pressmeddelande. 

Under Tullverkets utredning tog man även kontakt med Försäkringskassan och det visade sig då att 66-åringen fick regelbunden sjukersättning samt bostadsbidrag under perioden de smugglade alkohol. 

Detsamma gäller hans 62-åriga före detta fru. Trots att paret inte längre är gifta umgås de flitigt och sover ofta över hos varandra, enligt utredningen.

Det är inte sant

I förhör nekar mannen till brott men erkänner att han ibland åkt till Tyskland för att handla alkohol. Dock inte 124 gånger. 

I förhör hävdar han att den inköpta alkoholen varit till honom själv, familjen eller det fotbollslag som han tränar. 66-åringen förstår heller inte hur han skulle kunna ta in den mängden som Tullverket påstår att han smugglat.

– Det är ju inte sant. Jag har sagt till den andra utredaren att det inte stämde. Hur ska jag kunna ta in så mycket? Hur skulle det få plats? Var skulle jag ha det någonstans? Hur ska man sätta det i bilen?

Jag dricker inte så mycket

När Tullverket frågar om 66-åringens dryckesvanor säger han att de är helt normala.

– Vi dricker inte så mycket, det är när döttrar, svärsöner och deras kompisar kommer. Då dricks det. När de träffas så dricks det, jag dricker inte så mycket, säger han och fortsätter. 

66-åringen menar också att hans före detta fru inte har något med den misstänkta smugglingen att göra – trots att hon visat upp sin legitimation i samband med flera inköp.

Källa: Expressen.se

دراسة تحذر: التعليم عن بُعد يضر بصحة الأطفال العقلية! السابق

دراسة تحذر: التعليم عن بُعد يضر بصحة الأطفال العقلية!

كلمات فيها عبرة للصغار والكبار : اصنعوا الإحسان التالي

كلمات فيها عبرة للصغار والكبار : اصنعوا الإحسان

شاركنا تعليقك