Sömnapparna är en miljardindustri – nu ska vi somna till tv-serier

Sömnapparna är en miljardindustri – nu ska vi somna till tv-serier
Sömnsvårigheter är ett utbrett problem världen över och enligt Folkhälsomyndigheten har över var tredje svensk någon form av sömnbesvär. Appar som ska hjälpa oss att slappna av och somna in har blivit en miljardindustri – nu ska apparna byta medium och bli sömn-tv.

Appar som ska hjälpa oss att sova – ofta genom upplästa berättelser – växer explosionsartat. Enligt Techcrunch omsatte de lugnande meditiationsapparna motsvarande över 71,6 miljoner kronor år 2015 och över 1,74 miljarder kronor 2019.

En av de största meditationsapparna har under flera år bland annat låtit kändisar läsa godnattsagor för vuxna med sömnsvårigheter. Nu samarbetar den med ett tv-bolag för att göra sömn-tv-serier med lugnande röster och ”meditativa bilder”.

- Det kan funka, men inte för alla. Det finns ju en marknad och det funkar för en del personer om det främst handlar om att hamna i en lugn sinnesstämning, säger sömnforskaren Annika Norell Clarke, vid Karlstads universitet, om de inlästa insomningsberättelserna.

Blåljusmyten

Den som vänt sig till internet för leta tips på hur man ska somna får ofta tipset att helt göra sig av med skärmar – ingen tittning innan läggdags och ingen mobil i sovrummet. Då känns idén att använda en app för att somna, eller att kolla på en tv-serie, motsägelsefull.

Men Annika Norell Clarke säger att skärmar kan ha fått oförtjänt dåligt rykte i jakten på en sömnbov.

- Det finns inte så mycket fog för att det finns ett skadligt blått ljus i mobiltelefoner, det är en modern myt. Det här med att ta bort skärmar från sovrummet handlar om vilka känslor, eller grad av uppvarvning, man förknippar med det. Blir man sömnig av att titta på något, är det ingen dum idé, säger hon.

Olika sövande röster

Skådespelarna som rekryterats till den nya sömn-tv-serien är Idris Elba, Mahershala Ali, Nicole Kidman och Keanu Reeves. I Sverige tillhör en röst som sövt många svenskar skådespelaren Stefan Sauk, som är en av Sveriges mest lyssnade ljudsboksuppläsare.

- Många bekanta säger till mig ”min fru somnar med dig varje kväll” – skämtsamt sagt då, säger han och fortsätter:
- Vill man kränga en tv-serie gör man ju det på namn. Rösten har betydelse, men om den är känd eller inte spelar ingen roll.

Sauk får medhåll av Annika Norell Clarke. Vissa röster är mer sövande än andra.
– Mörka röster. Tanken med ljusare ljud är att väcka uppmärksamhet, bebisskrik och liknande, säger hon.

SVT.se

3D-kopior av organ ger säkrare operationer السابق

3D-kopior av organ ger säkrare operationer

زواج على الحدود التالي

زواج على الحدود

شاركنا تعليقك