Migrationspolitik

Splittring i S om nya flyktingpolitiken

Splittring i S om nya flyktingpolitiken
Socialdemokraterna står redo att köra över Miljöpartiet i flyktingfrågan.

Men nu kan S-planen omkullkastas av splittring i riksdagsgruppen.
– Att införa ett volymmål strider mot asylrätten. Det kommer jag och andra i partiet rösta emot, säger riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

Socialdemokraterna petade i förra veckan regeringspartnern Miljöpartiet i förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik.

Enligt uppgifter säger S nu också ja till Moderaternas viktigaste krav - att införa ett volymmål för antalet asylsökande som kommer till Sverige.

Miljöpartiet är djupt kritiska till Socialdemokraternas agerande. Nu kommer även intern kritik inifrån S.

– Vi bidrar till en negativ spiral som kommer skapa en ännu sämre standard för flyktingar i Europa, säger riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

Röster emot

Han kommer rösta emot migrationskommitténs förslag om det innefattar skrivelser om volymmål och skärpning av rätten till familjeåterförening.

– Jag är övertygad om att om det här kommer upp till beslut i riksdagen så kommer jag inte vara den ende socialdemokraten som kommer lägga sin röst för asylrätten och mot ett volymmål. Det kommer vara fler än jag.

Magnus Manhammar anser att förslagen som nu diskuteras i kommittén skiljer sig från lagstiftningen i övriga EU-länder.

– Vi skulle bland annat ha betydligt sämre möjligheter till familjeåterförening än de flesta länderna i EU. Vi skulle också ha kortare uppehållstillstånd än jämförbara länder i EU. De här förslagen strider mot vårt gemensamma beslut på kongressen, säger han.

Olycklig utveckling

Även S-ledamöterna Elin Lundgren och Thomas Hammarberg uttrycker kritik mot volymmål och skärpta regler för familjeåterförening. I en debattartikeln i ”Aktuellt i politiken” skrev de nyligen:

”Man kan kompromissa om mycket i politiken, men de grundläggande principerna om mänskliga rättigheter måste skyddas.

Här blir vår hållning till flyktingarna en verklig test.”

S-profilen Ulf Bjereld, ordförande i S-föreningen Socialdemokrater för tro och solidaritet, är mycket oroad över den väg Socialdemokraterna nu är på väg att ta.

– Att man nu strävar mot en mer restriktiv migrationspolitik, och att man till och med är beredd att göra upp med Moderaterna om ett volymmål - det är en olycklig utveckling, säger han.

Splittrat parti

Enligt Bjereld delar många i Socialdemokraterna inte S-ledningens uppfattning om att det behövs en stramare migrationspolitik i framtiden. Han anser också att partiet nu sätter regeringssamarbetet på spel.

– Om regeringen inte är enig i en av väljarnas viktigaste frågor, migrationsfrågan, då drabbar det regeringens trovärdighet i andra frågor också. Om ni är så oense i en sådan viktig fråga, vad finns det då för trovärdighet i att ni tillsammans kan styra landet?

Aftonbladet.se

Jonas Sjöstedt sträcker ut en hand till januaripartierna السابق

Jonas Sjöstedt sträcker ut en hand till januaripartierna

النرويجيون يتحدون حكومتهم التالي

النرويجيون يتحدون حكومتهم

شاركنا تعليقك