Ledare

Stig-Björn Ljunggren: Nya nyllen eller vuxen i rummet

Stig-Björn Ljunggren: Nya nyllen eller vuxen i rummet
Det är ännu fullständigt oklart var pandemin tar vägen. Vi ska inte göra oss några förhoppningar om spännande påskresor till Alperna eller ens en augustivecka på västkusten.

I år får vi avstå från att möta våren i Paris, utan det får räcka med ett glas på någon uteservering i Blekinge.

Men låt oss ändå spekulera lite, utifrån läget som är just nu, hur blir det, kommer den rödgröna regeringen att sitta kvar?
Svaret är nej.
Skälet är att medborgarna kommer att kräva ansvar för det som hänt under pandemin - och när folk går till valurnorna så liknar den mer en ståndrätt än en rättssäker domstolsförhandling.

Den som vill skydda sig mot folks vrede kan inte söka skydd bakom seminarier i statistik som visar att Sverige inte är sämre än andra länder, eller att vår förvaltningsmodell decentraliserar ansvaret till myndigheter och regioner, så att regeringen ibland får spela andra fiolen.

Att regionerna i hög grad styrs av borgerliga partier spelar ingen roll om folk ändå tror att det är statsminister Stefan Löfven som styr över bemanningen på vårdhem och ordnar vaccinationskön.

Vid sidan om pandemieländet kan vi konstatera att skjutningar, sprängningar, knivdåd, hedersvåld, bedrägerier, griserier vid återvinningsstationerna och våldtäkter fortsätter som om inget hänt. Oavsett vad ansvariga politiker säger.

De rödgröna har framförallt svårt med trovärdighet i migrationspolitiken. Medborgarna har goda skäl att förvänta sig fortsatt dragkamp mellan gränsstängare och gränsöppnare utan att någon sätter ner foten.

Så länge som miljöpartiet och socialdemokraterna sitter i regeringen kommer migrationspolitiken att vara oklar. Och de väljare som vill ha en tydlig linje får söka sig partier som påstår sig ha klara besked.

Samtidigt ser vi hur ett nytt politiskt block formerar sig, medan arbetarrörelsens grundbult, LO, snarare ger tecken på att falla samman.

Det konservativa blocket är spännande, därför att det öppnar dörren till en ren högerregering, inget vi haft sedan demokratins genombrott.

Spännande, sa han som tog fan i båten.
Vi ska notera att detta ligger i linje med tidsandan. Konservatismen är på väg tillbaka efter ett sekel på avbytarbänken, men det är en radikal konservatism som dras till nationalism, folkgemenskap, merkantilism och beundran för den oreflekterade politiska handlingens skönhet.

Framförallt, efter en miljon presskonferenser med nya dödstal och käcka utrop ”Tvätta händerna!” vill folk byta begravningskaffet mot lite New Age. Vädra ut och rösta fram nya nyllen!

Fast vänta nu! Kanske är det tvärtom?

När det närmar sig valdagen får väljarna fundera över om de kanske hellre leds av en dyster Stefan Löfven som lovar hålla i tyglarna och manar oss till sunt förnuft; en mästrande Lena Hallengren som säger åt folk att inte leta efter kryphål, utan ta sitt ansvar och följa restriktionerna; och framförallt, en häpnadsväckande generös finansminister som inte bara plåstrar om de skadade, utan också lovar en framtid med reformer på det sätt som sossar gjorde på farfars tid.

Kanske blir det hellre vuxna i rummet än nya nyllen. Bäst ändå med en reformbenägen gråsosse.

Källa: sydostran.se

Alkohol ökar risken att få coronaviruset السابق

Alkohol ökar risken att få coronaviruset

السجن مدى الحياة للمتهم الرئيسي في قتل سياسي ألماني مرحب باللاجئين التالي

السجن مدى الحياة للمتهم الرئيسي في قتل سياسي ألماني مرحب باللاجئين

شاركنا تعليقك