Sverige ska sälja vaccindoser till Norge

Sverige ska sälja vaccindoser till Norge
Sverige kommer att köpa in extra doser vaccin för att sälja vidare till Norge. Det säger den svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström till NRK.

– Sverige köper in mer doser än vi har rätt till för att kunna sälja vidare.
Norge och Island står utanför EU och är därmed inte en del av det vaccinavtal som unionens 27 medlemsländer har ingått.

Men när ett coronavaccin tagits fram och ska levereras till EU:s omkring 450 miljoner invånare ska cirka 3 procent av varje medlemslands doser gå till EES-länder, bland dem Norge och Island. Det beslutades under tisdagen, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Alla medlemsländer har gått med på att dela med sig av sina doser. Vi arbetar på exakt distributionstabell just nu, säger Bergström till NRK.

Hundratusentals doser per månad

I praktiken innebär det att Sverige köper in extra doser som sedan säljs vidare till Norge och Island. Totalt kan det röra sig om mellan ‪200 000 – 400 000‬ som varje månad kommer Norge till del, enligt Bergström.

Norges hälsominister Bent Höie bekräftar för NRK att Sverige kommer att säkra landets vaccinförsörjning, men understryker samtidigt att arbetet inom EU inte är färdigt ännu.

– Varje avtal förhandlas separat, men vi har samma garantier som andra, säger Höie och fortsätter:
– Jag känner mig väldigt säker på att Norge kommer att tas omhand.

Kan levereras tidigt nästa år

Enligt Richard Bergström kan vaccindoserna till Norge börja leveras redan tidigt nästa år. Kostnaden för landet beräknar vaccinsamordnaren till mellan 10-12 dollar per invånare.

Sverige har avsatt två miljarder kronor till köp av vaccin.

– Det är flera vaccin vi talar om, så vi helgarderar oss. Vi köper mer vaccin än vad vi behöver för att vara säkra på att det är något som fungerar. Om vi har avsatt två miljarder kronor, så kommer det att räcka för flera vaccin, säger Richard Bergström.
EU-kommissionen har kommit överens om ett köp om drygt 400 miljoner vaccindoser från det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca, under förutsättning att vaccinet godkäns.

För Sveriges del handlar det om sex miljoner doser vid ett första köp, som ska räcka till mellan tre och sex miljoner svenskar.

SVT.se

Sweden announces 'historic' 100 billion kronor budget to revive pandemic-hit economy السابق

Sweden announces ’historic’ 100 billion kronor budget to revive pandemic-hit economy

دراسة ألمانية تكشف الأماكن الأكثر خطورة للإصابة بكورونا التالي

دراسة ألمانية تكشف الأماكن الأكثر خطورة للإصابة بكورونا

شاركنا تعليقك