Terrormisstänkta samboparets skygga liv innan de greps av Säpo

Terrormisstänkta samboparets skygga liv innan de greps av Säpo
I det nybyggda femvåningshuset i Järfälla misstänker åklagaren att det afghanska samboparet har planerat terrordåd bakom fönster täckta av tidningspapper. Paret nekar, men har häktats som på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott. – De var väldigt hemliga. De stängde snabbt dörren om man kom ut samtidigt i trapphuset, säger en granne.

Området kan kallas förortsidyll, med nybyggda hus och stora grönområden, och beskrivs som lugnt med många barnfamiljer.

En lägenhet högst upp i ett av husen sticker ut. På den stora balkongen finns inga möbler eller blomlådor. I stället för gardiner täcks fönstren av vad som ser ut som plastskynken. 

Från utsidan finns inga tecken som vittnar om att lägenheten är bebodd. 
Här har paret – som under måndagen häktades som på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott – bott under de senaste tre åren, enligt folkbokföringen. 

– Det är chockerande och jag känner mig faktiskt lite skärrad. Att det rör sig om misstänkt terroristbrott känns mer stort, mer globalt, än om det hade varit ett annat brott, säger Granne A, som möttes av civila Säpobilar som stod utanför porten när han var hemma en vända under fredagen. 

På bilarna hade polisen satt speciella parkeringstillstånd för polismyndigheten, berättar en annan boende i huset. 

Greps av Säpo efter spaningsarbete

Räden gjordes efter en tids spaning och häktningsframställningarna mot paret visar att brottstiden är satt från den 2 januari till den 2 april i år. Brottsplatsen är Stockholm. 

Samboparet är i nuläget ensamt om att vara misstänkta i förundersökningen. 
I bevisningen finns bland annat ett stort IT-material som säkrats i utredningen, uppger chefsåklagare Per Lindqvist för DN. 

Hans uppfattning är att Säpo och åklagarmyndigheten nu har lyckats avvärja risken för terrordådet. 

– Ja, det är bilden, säger han till DN. 
Enligt tidningen var det något som hände under skärtorsdagen som fick Säpo att frukta en överhängande risk för terrordåd från paret – och dagen efter skedde de odramatiska gripandena. 

Granne om paret: ”De var väldigt hemliga av sig

Frågetecknen hopar sig samtidigt hos de boende i huset, och de hoppas att utredningen ska bena ut dessa och ge dem svar. 

– Det känns väldigt konstigt att ha grannar som är misstänkta för terrorbrottslighet, säger Granne B. 

Under årens lopp tror han sig bara ha sett mannen, en 29-åring, vid fyra eller fem tillfällen. Kvinnan, en 27-åring, har han sett ett par gånger. 

– De få tillfällen som jag träffade på honom så hälsade han inte. Ibland såg jag att dörren stod på glänt när jag gick ut i trapphuset, men då drogs den snabbt igen, säger Granne B, vars sambo vittnar om samma sak. 

Den häktade mannen och kvinnan kom till Sverige samtidigt och ansökte i oktober 2015 om uppehålls- och arbetstillstånd hos Migrationsverket. Vilket beviljades fram till 2020. För ett år sedan fick de tillstånden förlängda till september 2023. 

– De var väldigt hemliga av sig. Här på våningsplanet känner vi till alla andra och man hälsar när man ses. Det hade känt mer naturligt om de skulle vilja lära känna sina grannar, men de höll sig för sig själva. 

Täckte fönstren med tidningar

Flera grannar Expressen talar med tar upp fönstren till det häktade parets lägenhet. 
– De tejpade igen fönstren med tidningar. Och ett av fönstren stod alltid öppet, säger en av dem. 

Genom sina advokater har den 27-åriga kvinnan och hennes 29-årige sambo nekat till anklagelserna. 

Källa: Expressen.se

دراسة تحذر: التعليم عن بُعد يضر بصحة الأطفال العقلية! السابق

دراسة تحذر: التعليم عن بُعد يضر بصحة الأطفال العقلية!

كلمات فيها عبرة للصغار والكبار : اصنعوا الإحسان التالي

كلمات فيها عبرة للصغار والكبار : اصنعوا الإحسان

شاركنا تعليقك