Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Thomas Steinfeld: Åkessons tweet rör vid en öm punkt

Thomas Steinfeld: Åkessons tweet rör vid en öm punkt
Att kalla Jimmie Åkesson rasist må kännas befriande för hans politiska motståndare, men är inget argument i sig. Tonläget är högt eftersom det är svårt att bekämpa en fiende som liknar en själv. Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Häromdagen twittrade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson: ”Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning.” Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Justitieministern Morgan Johansson menade att SD är ”ett tvättäkta rasistisk parti”, och hans partikamrat Annika Strandhäll skrev att det ”offentliga samtalet” spårat ur. Annie Lööf (C) tyckte att det var orimligt att tala om ”människor på flykt” på det sätt Åkesson gjorde, medan Nyamko Sabuni (L) talade om en ”kollektiv skuldbeläggning”. Jimmie Åkesson däremot ryckte bara på axlarna: ”Jag vet inte om jag vill kalla det kritik.”

Åkessons kritik av kritiken har en poäng: att kalla en rasist för en rasist må kännas befriande för hans politiska motståndare. Men det är bara ett ord, inget argument, och formuleringen imponerar inte på en rasist, vare sig han är ”tvättäkta” eller ej. Det har knappast undgått rasisten vilka uppfattningar han själv har.

Dessutom vet han att hans anhängare tycker att hans inställning till invandring är fullständigt legitim. Förmodligen anar Åkesson dessutom att ”falsettkritiken” kommer att gynna honom: tonläget vittnar om att han har rört vid en öm punkt.

Det hade varit lätt att bemöta honom på ett annat sätt – förslagsvis genom att ställa frågan om vad en ”social, kulturell eller ekonomisk belastning” egentligen är. Talar vi om socialbidrag eller studielån, om gängkriminalitet eller huvuddukar? Vem bestämmer vad som är en ”belastning”? Det skulle förmodligen inte dröja länge innan hela frågan hade trasslat in sig i ett otal misslyckade definitionsförsök.

Den andra frågan är känsligare. Vissa invandrare, menar Jimmie Åkesson, utgör en ”belastning” för samhället. Varför bara de? Finns det inga bidragsfuskare och pedofiler, kriminella och skattesmitare, inbrottstjuvar eller fartdårar bland ”äkta” svenskar? Åkesson skiljer mellan nyttiga och onyttiga invandrare. En infödd svensk däremot tycks aldrig kunna bli en ”belastning”. Jaså? Det är här, i denna moraliska sortering av människosläktet, som Åkesson verkligen avslöjar sig som rasist.

Han är inte ensam om att vilja särskilja folk efter härkomst och samhällsnyttighet. Den socialdemokratiska justitieministern hänvisar till att drygt en tredjedel av den svenska läkarkåren är född i ett land utanför Sverige. ”Är det dem han menar”, frågar sig Morgan Johansson. Men också han sorterar bland människor – med skillnaden att han menar att vissa av invandrarna faktiskt bidrar med något till landet.

Det kommer inte att dröja länge, menade Jimmie Åkesson i sitt svar på kritiken, innan hans motståndare kommer att ”anamma samma hållning” som han själv. Och visst, många tycks redan vara på väg. Därför blir tonläget så högt och argumenten så svaga: det är svårt att bekämpa en fiende som liknar en själv.

Källa: SVD.se

السجن 10 سنوات لداعية إسلامي عراقي شارك بالتخطيط لهجوم في ألمانيا وجنّد انتحاريين السابق

السجن 10 سنوات لداعية إسلامي عراقي شارك بالتخطيط لهجوم في ألمانيا وجنّد انتحاريين

الاكتئاب في زمن الصحوة: حكاية السيدة نون والكلب التالي

الاكتئاب في زمن الصحوة: حكاية السيدة نون والكلب

شاركنا تعليقك