CORONAKRISEN

Tysklands ekonomi på väg tillbaka

Tysklands ekonomi på väg tillbaka
Europas största ekonomi Tyskland börjar se tecken på en ljusning. Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin steg i maj med 10,4 procent.

Och enligt en mätning som presenteras i Süddeutsche Zeitung så är de allra flesta tyskar inte heller rädda att förlora sina jobb.

Berin Vatic som jobbar på ett kafé i Berlin som just på måndagen har öppnat efter coronakrisen är inte orolig att han ska förlora jobbet - det är färre som sitter på kaféet, men hemleveranserna går bättre, säger han.

Det är få i Tyskland nu som tror att de ska förlora jobbet, enligt en mätning bland 7 500 personer gjord av Leibniz-Institutet för finansmarknadsforskning tillsammans med Goethe-Universitetet i Frankfurt är det bara tolv procent som är rädda att de ska bli arbetslösa.

Fyra av fem har heller inte haft några betydande ekonomiska förluster under coronakrisen. Och 90 procent av de tillfrågade tror att det kommer se likadant ut de kommande sex månaderna.

Holger Zorn, som jobbar inom socialtjänsten i södra Tyskland, säger att tysk ekonomi är stark och att han tror att man kommer gå stärkt ur även denna kris.

Men omkring 20 procent av de tyska företagen uppger ändå att deras överlevnad hotas av coronakrisen, visar en undersökning av tyska forskningsinstitutet IFO.

Värst drabbat är tjänsteföretagen där 27 procent säger sig vara hotade - och minst hotade klassificerar sig byggindustrin - bara två procent uppger att deras överlevnad är hotad.

Berin Vatic på kaféet i Berlin har några vänners vänner som har drabbats under krisen, men hans pappa jobbar på byggfirma och hans bröder är hantverkare, så de har ingen anledning att oroa sig säger han.
 
Sveriges Radio

Migration policy talks between Social Democrats and Moderates break down السابق

Migration policy talks between Social Democrats and Moderates break down

الراتب نفسه لجميع الموظفين التالي

الراتب نفسه لجميع الموظفين

شاركنا تعليقك