Uppgifter: Gängkonflikt bakom dödsskjutningen – flickan sköts av misstag

Uppgifter: Gängkonflikt bakom dödsskjutningen – flickan sköts av misstag
En knarkkonflikt inom Botkyrkanätverket fick gärningsmännen att gå till attack. Den 12-åriga flickan var på fel plats vid fel tillfälle, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Det var ett halvår sedan som en splittring skedde inom det kriminella Botkyrkanätverket.

Under konflikten, som handlade om narkotikamarknaden, blev en i gänget beskjuten i sitt hem av personer i sitt eget nätverk, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Skottdådet som på söndagsmorgonen lämnade den 12-åriga flickan död på gatan var ett led i den upptrappade konflikten. Men flickan var inte måltavlan – hon var på fel plats vid fel tillfälle, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Skyttens mål ska i stället ha varit ett antal personer klädda i skottsäkra västar som samtidigt befann sig på parkeringen.

Polisen har inte velat kommentera omständigheterna kring dådet under dagen.
– Vi uttalar oss inte om det. Generellt sett har den här typen av skjutningar kopplingar till kriminella nätverk, men vi går inte in på hur det är i just det här fallet, säger Palle Nilsson till SVT Nyheter.

”Vittnen är rädda”

Norsborg sticker ut som ett av landets mest gänghärjade områden, enligt Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet. Anledningen är att det finns aktiva kriminella nätverk där.

Bara de senaste 14 dagarna har polisen ryckt ut på tre larm om skottlossning.
– Norsborg har fler skjutningar än de flesta andra ställen men samtidigt inte så många jämfört med andra utsatta områden, säger Manne Gerell.

Men utvecklingen är svår att stoppa.

– Problemet är att man sällan kan sätta dit dem på just skjutningar. Många sätts dit för narkotikabrott eller vapenbrott som inte har lika stora straffvärden, därför blir straffen inte lika långvariga.

Varför är det så?

– Det har många olika förklaringar. Det är vanligt att offren inte vill prata, många vittnen är rädda för att berätta vad de har sett eller vittna. Ofta kan polisen lista ut vem de tror har gjort det men att få bevisen att hålla i domstol är en utmaning. Tyvärr klarar man bara upp 12-30 procent av fallen till att nå en dom i domstol.

SVT.se

Nätjättens plan för Sverige: ”Skaka om” ”Kan verkligen skaka om detaljhandeln” السابق

Nätjättens plan för Sverige: ”Skaka om” ”Kan verkligen skaka om detaljhandeln”

اقتصاد السويد خلال كورونا التالي

اقتصاد السويد خلال كورونا

شاركنا تعليقك