”Varför var det inte fler vuxna ute som ingrep?”

”Varför var det inte fler vuxna ute som ingrep?”

Om fler vuxna varit ute under fredagsnatten så hade upploppen på Rosengård kunnat stoppas. Det säger Laid Bouakaz som själv var på plats.

– Jag frågade flera av dem som förstörde om de läst Koranen, men de bara skakade på huvudet, säger han.

Amiralsgatan på lördagsmorgonen var ingen vacker syn. Uppryckta vägskyltar, sönderslagna trafikljus och omkullvälta blomkrukor.

Åtta busskurer blev vandaliserade – och på marken syns tydliga spår efter uppeldade bildäck och annat bråte.

En av personerna som befinner sig vid skådeplatsen för fredagsnattens upplopp är Laid Bouakaz. Till vardags är han universitetslektor på Malmö universitet.

När det uppstod oroligheter i korsningen Amiralsgatan-Scheelegatan efter att danska högerextremister eldat upp ett exemplar av koranen och lagt ut det på nätet åkte Laid Bouakaz dit.

– Det hade inte behövt gå så här långt. Det var först lugnt på platsen. Men sen kom det personer som eldade på dem.

– Jag reagerade på att det var så unga killar. Och många var inte där för att protestera mot koranbränningen.

– Det var personer som dragits med eftersom de var frustrerade över sina egna problem. Som arbetslöshet eller att de fått avslag på sina asylansökningar.

Under hela veckan har representanter för Malmös politiska partier, församlingar och civilsamhälle uppmanat allmänheten att inte låta sig provoceras av planerna att elda upp koranen.

– Men de insatser och initiativ som tagits har inte nått fram till den kategori människor som ställer till det. Och då måste man själv bege sig ut på gatan. Men det var väldigt få vuxna på platsen, säger Laid Bouakaz.

Han frågade flera av vandalerna om de själva studerat koranen, och läste upp några av de mest kända verserna.

– Men de bara skakade på huvudet. Några av dem uppgav att de inte ens var muslimer.

– Om de hade läst koranen så hade de känt till att islam är en fredlig religion som inte tolererar våld.

En annan person som tagit sig till platsen för fredagsnattens förödelse är Fiona Winders. Hon har läst om ett event på nätet om att hjälpa till att röja upp. I cykelkorgen har hon en sopkvast och en rulle sopsäckar.

– Som Rosengårdsbo blir jag så ledsen över det som skett. Och jag tror knappast att det var religiösa människor som var ute igår, säger hon.

– Det är komplexa frågor som ligger bakom det här. Och det finns nog en bakgrund i att alla inte är helt nöjda med polisen här, säger hon.

Nöjd med polisens arbete under uppmärksamheten kring koran-bränningen är däremot riksdagsledamoten Malcolm M Jallow (V). Även han är ute för att själv få se spåren efter oroligheterna.

– Polisen har nekat de här provokatörerna tillstånd till att bränna koranen. Och sen avvisat en av dem vid gränsen. De har tidigt informerat församlingarna och föreningarna och varit lyhörda. Vad mer kan man begära?

Malcolm M Jallow har själv erfarenhet av att bli utsatt för grova provokationer av Dan Park, som var den ansökte om tillståndet till det antimuslimska arrangemanget som var gnistan till upploppet.

Det har lett till att Dan Park dömts för flera fall av hets mot folkgrupp mot vänsterpolitikern.

– Nu fick rasisterna precis som de ville. Och högermedia kan skriva ”se här hur muslimer beter sig, vi kan inte ha dem i Sverige”.

– Jag är så besviken på dem som ligger bakom den här förstörelsen. Det är en liten klick människor som skapar stora problem för oss 99 procent andra.

– Och det är ju inte Dan Park och Rasmus Paludan som får betala för skadegörelsen. Det är föräldrarna till dem som bor här på Rosengård och som sliter på jobbet varje dag.

Sydsvenskan.se

وكالات أممية تدعو إلى إنزال عاجل لمئات اللاجئين والمهاجرين الذين تم إنقاذهم في البحر الأبيض المتوسط السابق

وكالات أممية تدعو إلى إنزال عاجل لمئات اللاجئين والمهاجرين الذين تم إنقاذهم في البحر الأبيض المتوسط

ÄR DET BARA SD SOM STÅR UPP FÖR YTTRANDEFRIHETEN? التالي

ÄR DET BARA SD SOM STÅR UPP FÖR YTTRANDEFRIHETEN?

شاركنا تعليقك