Varningen: Hela Oslo är rött – covidsmittan sprider sig

Varningen: Hela Oslo är rött – covidsmittan sprider sig

Covid-smittan sprider sig snabbt i Oslo – och nu är hela staden rödlistad.
Samtliga 15 stadsdelar i Oslo klassas som röda, alltså med mer än 20 smittade på 100 000 invånare de senaste två veckorna. 
Från och med tisdagen får endast tio personer samlas i Oslo. 
– Den här utvecklingen måste vi stoppa och vi måste stoppa den nu, säger kommunordförande Raymond Johansen (AP) under en presskonferens på måndagen. 

Hela Oslo är nu corona-rött, meddelar kommunen. Den sista av de 15 stadsdelarna som inte varit röd, Vestre Aker, registrerade på söndagen mer än 20 smittade på 100 000 invånare de senaste två veckorna, rapporterar norska Dagbladet. 

Fester driver på smittan

Norges smittskyddsdirektör vid norska Folkhälsoinstitutet, Frode Forland, pekar ut festande norrmän som en viktig förklaring till den stora spridningen. Därför är begränsningen av folksamlingar i privata sammanhang nödvändig, menar han:
– Smittspridningen drivs särskilt av privata sammankomster och av unga som festar och har partyn i hemmet, säger han till DN. 

Restauranger måste registrera sina gäster

Därför inför nu Oslo förbud för folksamlingar på fler än tio personer från och med tisdag. Oslo skärper rekommendationen om munskydd och ber folk att använda munskydd – oavsett hur många människor som befinner sig i vagnarna eller på bussarna. 

Senast Oslo hade så höga smittal var i april. 
Alla restauranger, från Ikeas kök till andra serveringar, uppmanas registrera alla sina kunder för att underlätta eventuell smittspårning. 

Unga vuxna drabbas mest

– Nu är arbetsmängden för att försöka begränsa smittspridningen större på kommunal nivå. Nu har man målet att hålla samhället öppet så länge som möjligt, säger Irene Teslo, stadsdelsöverläkare i Gamle Oslo, till Dagbladet. 

Hon förklarar att det främst är unga vuxna i 20-årsåldern som smittas i Oslo och övriga Norge.

"Historic" budget spends billions on work and welfare السابق

"Historic" budget spends billions on work and welfare

دراسة علمية تكشف سرّ العلاقة بين الجري والموت المبكّر! التالي

دراسة علمية تكشف سرّ العلاقة بين الجري والموت المبكّر!

شاركنا تعليقك