Ventilationen är avgörande om coronaviruset är luftburet – speciellt när samhället återgår till det normala

Ventilationen är avgörande om coronaviruset är luftburet – speciellt när samhället återgår till det normala
Coronaviruset sprider sig genom droppsmitta, men det finns teorier om andra smittvägar. Ifall coronaviruset är luftburet måste nya säkerhetsåtgärder tillämpas. Speciellt ventilation spelar då en stor roll.

Fler än 200 forskare världen över har skrivit under en vetenskaplig text som uppmanar till att ta virusets möjliga luftburenhet på allvar. Speciellt viktigt blir det när länder börjar öppna upp igen, enligt dem. Det publicerades i British Medical Journal i början av juli.

Institutet för hälsa och välfärd THL följer i stort sett Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer för säkerhetsåtgärder. Enligt THL är det droppsmitta, och inte luftburen smitta, som gäller.

– Vi skulle se en betydligt större spridning om viruset i första hand sprids via luften. Men det kan förstås vara en möjlighet, säger Emmi Sarvikivi som är specialist vid THL till Yle Uutiset.

Ifall viruset är luftburet sprids det via aerosolpartiklar, alltså små partiklar i luften som vi inte kan se med blotta ögat. De kan bestå av vätska, som dimma, eller av fasta ämnen, som pollen. De partiklar människor andas ut kan föra med sig luftburna virus.

– Det lättaste sättet att konkretisera aerosoler är att föreställa sig någon som röker en cigarett, säger Mikael Ehn som är biträdande professor i fysikalisk atmosfärskemi vid Helsingfors universitet.

Röker någon utomhus rör röken sig med vinden. Några meter från rökaren ser man inte röken längre. Den har inte försvunnit, men spätts ut.

Om någon röker inomhus i ett utrymme med dålig ventilation hålls röken koncentrerad på samma ställe. Det samma skulle gälla luftburen smitta.

– Droppar faller till marken oavsett var man är, så ventilationen har ingen betydelse. Men om viruset sprids via partiklar är ventileringen viktig, säger Ehn.
Storleken på partiklarna påverkar hur de beter sig i luften. Vissa landar efter någon meter, men vissa är så små att de rör sig med vinden.

Säkerhetsavstånd är alltså viktigt både under droppsmitta och luftburen smitta. Men sprids viruset via aerosoler spelar säkerhetsavstånd mindre roll ifall man vistas i samma utrymme som en smittad i flera timmar - i alla fall om det är dåligt ventilerat.

– Om det är ett välventilerat utrymme kommer partiklarna att transporteras ut och ny partikelfri luft in, säger Ehn.

I Finland finns minimikrav för ventilation. Sari Hildén, som är förvaltningschef för byggd egendom vid Helsingfors stad, säger att ventilationen i Finland är bra.
– Vi har väldigt effektiva mekaniska system som kan rena inneluften effektivt, säger hon.

De flesta mekaniska ventilationssystem kan filtrera bort partiklar. Men mekaniska system finns inte i alla byggnader.

De europeiska installationstekniksorganisationernas centralorganisation Rehva har skrivit anvisningar för hur man kan minska på eventuell smittspridning via ventilering.

Till dem hör bland annat tillräckligt luftflöde, så mycket inkommande uteluft som möjligt och ingen återluft. Helsingfors stad har följt anvisningarna under coronaepidemin.

När skolorna öppnar och människor återvänder från sina distansjobb kan det vara på sin plats att införa noggrannare riktlinjer för ventilation.

– Om vi behöver vidta snabba åtgärder kommer vi att minska antalet besökare och öka fönsterventilationen i de utrymmen där det inte finns mekanisk ventilation eller där den inte är tillräcklig, säger Hildén.

På THL följer man situationen hela tiden, men för tillfället gäller rekommendationer enligt droppsmitta.

Hur coronasituationen utvecklar sig under hösten när skolor, kontor och nattklubbar är öppna återstår att se. Speciellt trånga utrymmen är en riskfaktor, inte bara vid eventuell aerosolsmitta utan också droppsmitta.

– Den bästa rekommendationen är att undvika trånga utrymmen där säkerhetsåtgärder inte kan följas, säger Emmi Sarvikivi.

Svenska Yle har tidigare rapporterat om finländsk forskning om att coronaviruset rör sig i luften. Forskningen har ännu inte blivit referentgranskad.

svenska.yle.fi

Breakthrough method for predicting solar storms السابق

Breakthrough method for predicting solar storms

She had dreams': Tributes paid to girl as police vow to bring killers to justice التالي

She had dreams’: Tributes paid to girl as police vow to bring killers to justice

شاركنا تعليقك