Var och en måste göra sitt för att stoppa smittspridningen – ledande överläkare:

”Vi måste skydda dem som är mest sårbara”

 ”Vi måste skydda dem som är mest sårbara”
Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta är skeptisk till att Finland lättar på coronabegränsningarna. Han tror ändå att landet har goda förutsättningar att klara av en andra coronavåg.

Från och med den 1 augusti slopades begränsningarna för offentliga tillställningar i Finland. Det innebär att man nu kan ordna evenemang med fler än 500 deltagare.
Samtidigt slopades också rekommendationen om distansarbete.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta ställer sig lite skeptisk till att man nu slopar begränsningar.

– Jag är lite tveksam till om vi har gått fram lite för hastigt och lite för kraftigt. Det är min personliga åsikt.

Var och en är ansvarig

I Vasa infaller två större evenemang under veckan. På torsdag ordnas Konstens Natt, och från torsdag till lördag pågår Vasa Festival i Inre hamnen.

Arrangören bakom Vasa Festival ordnade även festivalen Aura Fest, som gick av stapeln i Åbo i helgen. Inför evenemanget sade promotor Tommi Mäki att festivalområdet kommer att vara en av de säkraste platserna i Åbo, epidemiologiskt sett.

– Jag tror att arrangörerna är medvetna om reglerna och hur man ska ordna det i praktiken. Men jag tror att det största ansvaret ligger hos var och en.

Kaukoranta poängterar vikten av att alla som deltar i evenemangen håller säkerhetsavstånd och sköter om handhygienen.

Tror du att människor tar sitt ansvar?

– Ja och nej. Ja, eftersom man har övat på det här sedan i våras. Nej, eftersom man kanske börjar vara lite trött och inte så motiverad.

”Ansiktsskydd en god idé”

Ansiktsskyddens vara eller inte vara har debatterats flitigt under våren och sommaren. Institutet för hälsa och välfärd THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen sade till Yle på söndagen att en rekommendation om användning av ansiktsskydd kan vara att vänta i början av veckan.

Kaukoranta tycker att det är en god idé att använda ansiktsskydd, särskilt i kollektivtrafik eller i stängda utrymmen med många människor, exempelvis konserter.

– Man måste komma ihåg att man skyddar andra människor genom att använda ansiktsskydd. Alla borde använda det för att alla ska vara skyddade.

En sak som oroar Kaukoranta är restaurangerna, i synnerhet platser som har öppet sent på kvällarna och där det spelas hög musik. I sådana miljöer måste även gästerna tala högt för att höras.

– Då blir det ofta aerosoler, och om människan har coronaviruset kan det spridas ganska kraftigt.

Ifall det blir en rekommendation om att använda ansiktsskydd på allmänna platser tror Kaukoranta att de flesta också följer den.

– Vi finländare är ganska motiverade att följa regler och rekommendationer. De som är motiverade gör det även utan tvång. Sedan finns det alltid de som inte är så motiverade, och det är svårt att få dem att följa regler. Ju mindre den gruppen är, desto bättre lyckas vi.

Verktyg att klara av en andra våg

Enligt Kaukoranta är coronaläget i Österbotten är lugnt just nu. Det senaste nya fallet i Vasa var i slutet av maj.

– Vi har haft några människor som har satts i karantän, men de är också väldigt få.
Han säger att situationen nu på flera sätt liknar den som vi hade i mars, innan den första coronavågen slog till. Hur det utvecklas beror enligt Kaukoranta på hur vi lyckas med att stoppa smittspridningen.

– Vi kan inte ha en ny ”lockdown”. Det betyder att var och en måste göra sitt för att minska antalet fall och skydda de människor som är mest sårbara.

Var och en måste göra sitt för att minska antalet fall och skydda de människor som är mest sårbara

― Ledande överläkare Heikki Kaukoranta
Kaukoranta säger att vi kan förvänta oss en andra våg av corona i höst eller under vintern.

– Vi får nya fall, det är säkert. Hur många vi får är osäkert.
Kaukoranta säger att Finland har verktyg att klara av den andra vågen. Han tror också att befolkningens motivation stiger när antalet fall börjar öka.

– Jag litar på människorna här i Finland. Vi gör vårt bästa.

svenska.yle.fi

 ”Vi måste skydda dem som är mest sårbara” السابق

”Vi måste skydda dem som är mest sårbara”

!لا كمامات في السويد التالي

!لا كمامات في السويد

شاركنا تعليقك